Menu
Kurv 0

Hvordan laver man olivenolie?

Efter alt det hårde arbejde med høst af de modne oliven og transport til gården er det tid til rensning og presning. Blade og smågrene sorteres fra, så kun de fine oliven er tilbage. Presningen skal foregå meget klinisk, så der ikke kommer urenheder i den færdige olie. Olivenfrugterne renses enten med luft eller vand, så de er klar til selve presningen.

Når man presser oliven til olie, så starter man med at kværne dem til en pasta, som man efterfølgende kan presse olien ud af. Det er helt ligesom mange kender det fra hjemmelavet æblemost, hvor man også starter med at kværne æblerne, inden de presses til most.

For at sikre en olivenolie af høj kvalitet er det nødvendigt at nedkøle olien i presningsprocessen. Du har formentlig allerede hørt om begrebet “koldpresset”, hvilket betyder, at olien ikke må opvarmes eller overstige 27 grader celsius i forbindelse med presningen. Koldpresningen gør kvaliteten endnu højere, da olivenolie mister mange af sine gode egenskaber ved opvarmning. Selvom mængden af olie bliver mindre, når den koldpresses, så vælger mange af de bedste producenter alligevel at køle presningen helt ned til omkring 20 grader celsius, så kvaliteten forhøjes yderligere.

Efter presningen bliver mange olivenolier filtreret, så eventuelle rester fra olivenpastaen bliver sorteret fra. Fordelen ved filtreringen er en mere stabil olie med længere holdbarhed. Man kan godt lave en olivenolie af høj kvalitet uden filtrering, men olien vil typisk kun være stabil i nogle måneder, mens en filtreret olivenolie kan være stabil i flere år.

Den filtrerede olivenolie renses yderligere via dekantering. At dekantere kommer fra det franske ord “décanter”, der betyder “hælde af”, hvilket mange nok mest kender fra vinproduktion. Metoden benyttes også til fremstilling af olivenolie. Man opbevarer helt simpelt olien i store stålsiloer, hvor bundfald kan “hældes af” forneden. Hvis man sørger for at dekantere hurtigt og dermed flere gange inden for nogle få uger, så får man den højeste kvalitet, men man mister også mere af olien. Dette er et spørgsmål om kvantitet kontra kvalitet.

--- 

Vi har fået dette spørgsmål i en lang række forskellige formuleringer: 

Hvordan fremstiller man olivenolie?

Hvordan presses olivenolie?

Hvordan udvinder man olivenolie?

Hvordan laver jeg olivenolie?

Derfor har vi skrevet ovenstående svar, som du også kan finde i vores bog: "En passion for olivenolie - nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter". Vi har nemlig samlet al vores mest relevante viden i denne bog. 


← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Tip om Colombani.dk:
Du kan købe en verdensklasse økologisk ekstra jomfruolivenolie via vores webshop, hvis du ønsker en høj kvalitet til rimelige priser. Læs mere om vores olivenolie her.

De varmeste hilsner,
Natascha & Jesper
Gyldendahl Colombani