Menu
Kurv 0

Spørgsmål & svar

Olivenolie

Det korte svar er: JA

Vi har skrevet et længere svar, som du kan finde her: klik her for at læse dette svar

En god olivenolie kan sagtens holde sig i flere år, hvis du opbevarer den korrekt. Olivenolien vil dog miste sin duft og smag med tiden, eller hvis den bliver udsat for høj varme, meget iltning eller direkte sollys. Derfor er det vigtigt, at købe en god kvalitet fra starten, så vil din olivenolie nemlig kunne holde sig frisk endnu længere.

Vi anbefaler at du opbevarer din olivenolie i et mørkt og svalt køkkenskab mellem 12-22 grader. Vi anbefaler også, at du hælder olien over på mindre flasker løbende, som du kan have stående på dit køkkenbord, hvis du bestiller vores 3 liters dunke.

Datomærkningen for "bedst før" eller "mindst holdbar" er 2 år fra tapning. 

I mange år har vi arbejdet med olivenolie. Vi har brugt rigtigt meget tid på at lære folk, hvordan de selv kan udvælge en god kvalitet på baggrund af duft og smag. Det har vi gjort fordi, vi tror på at den bedste vej til at hæve kvaliteten generelt på hele markedet. Det er ved at helt almindelige forbrugere kan lære at vælge en bedre kvalitet. Vi tror egentligt på, at de fleste rigtigt gerne vil købe en bedre kvalitet, hvis de blot ved hvad de skal gå efter.

 

Koldpresset olivenolie fremstilles via presning af oliven, hvor temperaturen aldrig overstiger 27 ºC.

Ekstra jomfruolivenolie vil altid være koldpresset og skal mærkes med følgende betegnelse: ”Olivenolie af bedste kvalitet der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer.”

Du kan følge denne tre-trins guide, når du skal vælge din olivenolie:

1. Duft af nyslået græs
En god olivenolie vil altid dufte af nyslået græs. Denne karakteristiske duft skyldes at olivenolie fra friske og grønne oliven indeholder noge af de samme duft- og farvestoffer som græs. Fx Klorofyl, som giver den velkendte grønne farve til oliven og græs. En tidlig høst på sæsonen og hurtig presning indenfor få timer efter høsten er meget vigtig for at bevare de gode egenskaber, når man producerer olivenolie af høj kvalitet.

2. En frisk smag med ”krads” i halsen
Når du smager på olivenolien, så læg mærke til, om den ”kradser” lidt i halsen. Det er nemlig antioxidanter og polyfenoler, som du kan smage, hvilket er et rigtig godt tegn på, at din olivenolie er frisk og fyldt med sunde egenskaber. Du vil især kunne smage forskel på god og dårlig olivenolie, når du drikker olivenolien rent, fx fra et shotglas.

3. Den olierede smag skal forsvinde hurtigt
Når du har smagt på olivenolien, så mærk efter, hvorvidt følelsen af olie i munden forsvinder relativt hurtigt. Du vil opleve, at dårlige olivenolier efterlader en tydelig følelse af olie i meget længere tid, end de gode og friske olivenolier. Dette er helt klart lettere at mærke, når du sammenligner to eller flere forskellige olivenolier, medmindre du er en garvet olivenolie-smager, så prøv dig endelig frem 😊

 

 

Ja, du kan godt stille din olivenolie i køleskabet, men det er ikke optimalt. De skiftede temperaturer vil hurtigt sænke holdbarheden på din olivenolie.

Du kan desuden opleve at din olivenolie bliver grynet og størkner, når du køler olien ned i køleskabet. Dette vil dog forsvinde igen, når du varmer olivenolien lidt op igen.

En god olivenolie holder sig bedst ved mellem 12-22 grader.

Der er flere kategorier til at klassificere olivenolie:

Ekstra jomfruolivenolie er den højeste klassificering af olivenolie. Der må ikke være fejl ved denne olivenolie i hverken smag eller duft og syreindholdet skal være under 0,8 procent. (Vores olivenolie indeholder under 0,15 procent)

Jomfruolivenolie er den næstbedste klassificering af olivenolie. Denne olivenolie skal have en rimelig god smag og duft. Der må gerne være mindre fejl i denne kategori og syreindholdet må ikke overstige 2,0 procent.

Olivenolie er en olie, der består af en blanding af raffineret olivenolie og jomfruolie. Der er ikke krav til smag og duft, men syreindholdet må til gengæld ikke overstige 1,0 procent.

Der findes desuden flere klassificeringer, som ikke er beskrevet her.

Først og fremmest, så gælder det om at høste på det rigtige tidspunkt, ligeså snart olivenene er modne. Desværre høster mange producenter meget senere, da deres produktion af olie dermed bliver større, men kvaliteten daler samtidigt dramatisk. En tommelfingerregel siger, at når man høster korrekt, og dermed tidligt på sæsonen i oktober/november, så vil man få cirka 10-12 procent olie ud af olivenene, men høster man sent, så kan man få helt op til 20-25 procent. Vores producent høster altid i slutningen oktober eller starten af november.

Udover høsttidspunktet, så er transporttiden fra høst til presning også virkeligt afgørende. Transporttiden skal helst være så kort som muligt. Vores producent høster og presser indenfor 3 timer. Det er ekstremt hurtigt, hvilket større producenter slet ikke har mulighed for. I de værste tilfælde, så kan olivenene risikere at vente i dagevis på at blive presset, f.eks. fordi mange mindre producenter samler deres produktion (presning) et sted, som dermed ikke kan følge med.

Den sidste nævneværdige ting er temperaturen. Alle ekstra jomfruolivenolier er koldpresset, hvilket betyder at presningen skal ske mekanisk og ved en temperatur under 27 grader. De bedste producenter vælger dog at køle deres presning yderligere ned, da dette giver en bedre kvalitet, men også en lavere volumen. Det er hele tiden et valg mellem enten høj kvalitet eller høj volumen af olivenolie. Vores producent presser ved en temperatur på 19-20 grader.

Vi foretrækker altid at dufte og smage på olivenolie, når vi skal udvælge en olivenolie af høj kvalitet, så det vil være vores primære anbefaling.

MEN... når det er sagt, så kan du godt kigge efter nogle få ting på flaskerne. Du vil ikke kunne vurdere kvaliteten, men du kan muligvis finde nogle indikationer på, hvorvidt olivenolien er produceret af passionerede folk, som er stolte af deres produkt.

Du kan fx kigge efter følgende oplysninger: Olivensorten, antal timer fra høst til presning, syreindhold, polyfenoler, oprindelse (land eller helst specifikt område).

Blot det faktum, at du kan finde alle disse oplysninger på flasken med olivenolie er en god start. Vi kan godt lide sorten "Picual", da denne giver én af de mest stabile olivenolier, som dermed også er egnet til letstegning, men der findes også andre gode sorter. Syreindholdet skal gerne være lavere end minimumskravene for ekstra jomfruolivenolie, som er maks. 0,8 procent.

De fleste kender allerede udtrykket "koldpresset" eller "ekstra jomfruolivenolie", men det er altså ikke nok til udvælge en god kvalitet, så kig efter yderligere oplysninger, som vi har beskrevet. Dermed er du kommet lidt tættere på at udvælge en bedre kvalitet, inden du køber din olivenolie.

Det er meget strenge krav til ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer i både Danmark og EU. Alle anprisninger skal derfor være meget veldokumenterede. I forhold til olivenolie, så er følgende dokumenteret og på listen over godkendte anprisninger:

"Polyfenoler i olivenolie bidrager til beskyttelse af fedtstoffer i blodet (blodlipider) mod oxidativ stress. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 20 g olivenolie"

Det gælder dog udelukkende for olivenolie med mindst 5 mg polyfenoler pr. 20 gram olivenolie. Indholdet af polyfenoler er altså væsentligt i forhold til kvaliteten af olivenolien. Vores olivenolie ligger typisk mellem 800-1200 mg/kg polyfenoler, hvilket svarer til mellem 16-24 mg pr. 20 gram olivenolie.

Nej, det er snarere et spørgsmål om præference og holdbarhed.

Ufiltreret olivenolie vil være uklar, indtil den får lov at bundfælde. Nogle påstår, at ufiltreret olie er bedre på grund af den ekstra smag fra frugtstykkerne. Ufiltreret olivenolie vil dog normalt have en kortere holdbarhed, så den bør indtages meget hurtigere. Det anbefales typisk, at man kun køber ufiltreret olivenolie i januar og februar, når olivenolien er helt frisk. Derudover skal du dog ikke lade, hvorvidt olivenolien er filtreret eller ikke, bestemme dit valg. Det er langt mere vigtigt med andre kvalitetsparametre som friskhed og smag!

Vi har godt hørt om "køleskabtesten” vedr. olivenolie. Vi har derfor spurgt flere eksperter om, hvorvidt man kan bruge sit køleskab til at finde frem til en god olivenolie eller i det mindste udelukke de ringe olier. Det korte svar er, at det kan man desværre ikke!

Vi fik følgende svar, da vi spurgte DTU Food: 

---

Du har spurgt, hvorfor olivenolie stivner ved køleskabstemperatur, og om det har noget at gøre med indholdet af enkeltumættede fedtsyrer.

Ja, det har det. Jo højere indhold af mættede og enkeltumættede fedtsyrer en olie har, jo mere fast er den ved stuetemperatur, og denne virkning forstærkes, når olien køles ned til køleskabstemperatur eller lægges i fryseren. Hvis et fedtstof har et højt indhold af mættede fedtsyrer, sådan som kokosolie, mange stegemargariner og animalsk fedt har, så vil de være ret faste selv ved stuetemperatur. I modsætning hertil så er olier med højt indhold af flerumættede fedtsyrer flydende ved lave temperaturer (køleskab).

Kokosolien stivner altså hurtigere end olivenolien, fordi den næsten udelukkende består af mættede fedtsyrer, mens solsikkeolien kan holde sig flydende i køleskab, fordi den har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer.

I tabellen nedenfor kan du se fedtsyrefordelingen i olivenolie, kokosolie og solsikkeolie.

Fedtsyresammensætning i olier, % af alle fedtsyrer

Olie

Mættede fedtsyrer

Enkeltumættede fedtsyrer Flerumættede fedtsyrer
Olivenolie 12,8 78,1 9,1
Kokosolie 91,9 6,2 1,9
Solsikkeolie 10,8 23,2 66,0

Køleskabstesten kan ikke dokumentere, at der er olivenolie i flasken. Den giver kun et hint om, hvorvidt olien indeholder mange mættede eller umættede fedtsyrer.

---

Vi har brugt en del tid på at undersøge, hvordan vi kunne udvælge den gode kvalitet af olivenolie. Vores erfaring er, at den bedste måde involverer vores smags- og duftsanser. Vi har selv prøvet mere end 100 forskellige olivenolier og talt med utallige producenter fra Italien, Spanien og Grækenland. På denne baggrund har vi lavet en simpel guide, som du er velkommen til at benytte: 

Sådan vælger du en god kvalitet af olivenolie: 

1. Duft af nyslået græs
En god olivenolie vil altid dufte af nyslået græs. Denne karakteristiske duft skyldes et højt indhold af klorofyl, som indikerer at olivenolien er lavet af friske oliven, som er høstet tidligt, mens olivenfrugterne stadigvæk er grønne. En tidlig høst på sæsonen og hurtig presning indenfor få timer efter høsten er meget vigtig for at bevare de sunde egenskaber, når man producerer olivenolie af høj kvalitet.

2. En frisk smag med ”krads” i halsen
Når du smager på olivenolien, så læg mærke til, om den ”kradser” lidt i halsen. Det er nemlig antioxidanter og polyfenoler, som du kan smage, hvilket er et rigtig godt tegn på, at din olivenolie er frisk og fyldt med sunde egenskaber. Du vil især kunne smage forskel på god og dårlig olivenolie, når du drikker olivenolien rent, fx fra et shotglas.

3. Den olierede smag skal forsvinde hurtigt
Når du har smagt på olivenolien, så mærk efter, hvorvidt følelsen af olie i munden forsvinder relativt hurtigt. Du vil opleve, at dårlige olivenolier efterlader en tydelig følelse af olie i meget længere tid, end de gode og friske olivenolier. Dette er helt klart lettere at mærke, når du sammenligner to eller flere forskellige olivenolier, medmindre du er en garvet olivenolie-smager, så prøv dig endelig frem 😊

Du skal helst benytte en mørk beholder, f.eks. en mørk glasflaske. Olivenolie tåler nemlig dårligt sollys, hvilket kan forringe kvaliteten af din olivenolie. Du skal samtidig huske at lukke din beholder eller glasflaske, så olivenolien ikke får for meget ilt, hvilket ligeledes kan forringe din olivenolie. 

Du kan rengøre din brugte flaske med vand og sæbe. Du skal ikke bruge for meget sæbe, da dette efterfølgende skal skylles grundigt ud, indtil alle sæberester er skyllet ud. Når flasken er renset for olierester, så skal flasken tørres grundigt, så der ikke er vandrester i flasker.

Det er vigtigt, at din flaske er helt ren og tør, når du genopfylder flasken med ny olivenolie. Vi vasker dog ikke selv vores flasker hvert eneste gang, hvis vi genopfylder olivenolie fra den samme dunk eller bag-in-box, selvom dette formentligt ville være det ideelle. Det har ikke været umagen værd for os, men det kan du selv vurdere. 

Der er primært to årsager til, at vi fraråder olivenolie tilsat smag:

1) Olivenolie bør testes via duft og smag, når man skal vurdere kvaliteten. Professionelle tests består både af laboratorietest (kemisk test) og sensoriske test (duft- og smagstest). Hvis der er tilsat kunstig eller naturlig smag til olivenolie, såsom citron, appelsin, rosmarin eller andre krydderier, så kan man ikke teste olivenolie korrekt. Dermed bliver det langt svære at vurdere olivenoliens kvalitet. Vi vil rigtig gerne lære alle forbrugere, hvordan de kan skelne mellem gode og dårlige olivenolier. Dette opgaven bliver nærmest umuligt for almindelige lægfolk, men egentligt også for professionelle. 

2) Hvis man følger beskrivelsen af "olivenolie", som beskrevet af Det Internationale Olivenråd, så burde olivenolie tilsat smag ikke kunne beskrives som "olivenolie", "jomfruolivenolie" og især ikke "Ekstra jomfruolivenolie", efter vores mening.  

---

Vi anbefaler derfor, at du selv tilføjer smag til din olivenolie, hvis du ønsker dette. Du kan sagtens selv tilføje frisk citron, appelsin eller krydderurter til din olivenolie, enten i forbindelse med din madlaving eller i en mindre flaske forinden, ligesom hvis du laver en marinade. 

Ja, vores olivenolie er 100 % fedtstoffer. 

På vores flasker eller dunke kan du under næringsindholdet læse, at fedtindholdet i olivenolien udgør 91,6 gram pr. 100 ml. Dette skyldes at densiteten (tætheden) for olivenolie er 0,916, hvilket betyder at 100 ml. olivenolie vejer cirka 91,6 gram. 

Farven på olivenolie er ikke en indikation af dens kvalitet, så du bør ikke vælge en olivenolie, bare fordi den er grønnere eller mere gyldengul. Olivenolie bør vælges på baggrund af smag og duft - ikke for dens farve!

Dette skyldes at olivenolien er et organisk produkt, som kan variere fra år til år, samt fra produktion til produktion. Ligesom du måske kender det fra rødvin, hvor selve årgangen kan betyde en del for vinkendere. Farven har dog ikke noget at sige i forhold til kvaliteten af olivenolie. Når de professionelle skal smage på olivenolie, bruger de altid blå glas, så de ikke lader farven afgøre hvordan de vurderer kvaliteten af olien.

Bag-in-box emballagen består af pap og en pose af polyethylene. Polyethylen er en plasttype fremstillet gennem enten højtryks- eller lavtrykspolymerisation af gastypen ethylene, og er en delvis krystallinsk termoplast. Polyethylen har fremragende vand- og fugtbestandighed og god bestandighed over for næsten alle opløsningsmidler og andre kemikalier. Posen er selvfølgelig også fri for bisfenol, ligesom vores dunke, hvilket ofte kan være en udfordring i forhold til emballage til fødevarer.

Nej, vand er ikke godt for olivenolie, da det kan gøre olivenolien harsk.

Nogle producenter anvender varmt vand i udvindingsprocessen for at få mere olivenolie (dog af ringere kvalitet), men selv deres olivenolie er også uden vand. Vand og olivenolie kan nemlig ikke blandes. 

De eneste rester af "vand", der kan være i vores olivenolie er det naturlige vegetabilske vand fra oliven, men dette fjernes helt ved hjælp af statisk dekantering og cellullose filtrering. 

Vores olivenolie er altså den rene vare. 

Prøv at plukke et par oliven direkte fra et oliventræ! Oliven er bitre – ligeledes er olivenolie. Bitterhed, skarphed og en frugtagtig smag vil altid være tilstede og velafbalanceret i de allerbedste olivenolier.

 

Lige siden vi startede vores projekt med økologisk olivenolie af høj kvalitet, så har vi ofte oplevet, at folk bliver overrasket over, hvordan en god olivenolie smager. Især de år, hvor indholdet af polyfenoler (antioxidanter) er højere, har vi svaret på ekstra mange spørgsmål. Det var nærmest det første, producenterne sagde til os, da vi rejste rundt i Andalusien på jagt efter en olivenolie af god kvalitet; "Kommer I fra Norden? Jamen, så kan I jo slet ikke lide god olivenolie. Vi blev selv overrasket over, hvor kraftig en god olivenolie kan være". Vi har sidenhen forelsket os i smagen og mulighederne for at bruge en god olivenolie i madlavningen på helt nye og spændende måder. 

Normalt ligger niveauet af polyfenoler omkring 800-1000 mg/kg i vores olivenolie, men nogle år er niveauet højere og omkring 1200 mg/kg. Dette er rigtig godt, hvis man ønsker en høj kvalitet, men det giver også en mere kraftfuld smag, højere bitterhed og intens smag. 

Det er meget strenge krav til ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer i både Danmark og EU. Alle anprisninger skal derfor være meget veldokumenterede. I forhold til olivenolie, så er følgende dokumenteret og på listen over godkendte anprisninger:

"Polyfenoler i olivenolie bidrager til beskyttelse af fedtstoffer i blodet (blodlipider) mod oxidativ stress. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 20 g olivenolie"

Det gælder dog udelukkende for olivenolie med mindst 5 mg polyfenoler pr. 20 gram olivenolie. Indholdet af polyfenoler er altså væsentligt i forhold til kvaliteten af olivenolien. Vores olivenolie ligger typisk mellem 600-1200 mg/kg polyfenoler, hvilket svarer til mellem 16-24 mg pr. 20 gram olivenolie.

Vi har også en olivenolie af sorten Arbequina, som er mildere i smagen. Men der er ofte også færre polyfenoler i denne olivenolie. Vi kan personligt selv bedst lide vores primære olivenolie af sorten Picual, hvor smagen er kraftigere. Picual er nemlig én af de mest stabile olivenolier, hvilket gør den yderst velegnet til opvarmning og stegning, da den kan beholde sine gode egenskaber i længere tid (Læs mere om stegning her). 

Hvis olivenolien er for kraftig for dig, så er der heldigvis en nem løsning. En olivenolie mister nemlig sin duft og smag, hvis den får ilt, høj varme eller direkte sollys. Hvis du bruger olivenolien til stegning eller bagning, så vil du formentligt slet ikke opdage, at niveauet af polyfenolerne i nogle høst kan være højere end året før. Hvis du bruger din olivenolie til salatdressinger, så kan du lade olien stå i en skål et par timer inden brug, så den langsomt mister sin kraftige smag og bliver mildere.

Du kan lære at smage og dufte dig frem til en god olivenolie via vores guide – Find vores guide her

 

Ja, olivenolie er ren og naturlig planteolie, som fremstilles af oliven. 

Olivenolie er, “olie, der er udvundet udelukkende af oliventræets frugt, med udelukkelse af olie, der er udvundet ved opløsnings- eller re-esterificeringsprocesser, og blandinger med olier af anden art”. Således beskrives olivenolie af Det Internationale Olivenråd, som er en mellemstatslig organisation, der fastsætter internationale standarder for klassificering af olivenolie i forhold til kvalitet.

Olivenolie er kort sagt “saften” fra pressede oliven. Olien udvindes ved presning og efterfølgende dekantering af olien, så vand og urenheder adskilles fra den dejlige olivenolie.

Vi har fået dette spørgsmål omkring olivenolie i mange forskellige formuleringer: 

Er olivenolie vegetarisk? 

Er olivenolie vegansk? 

Er olivenolie en planteolie?

Derfor har vi skrevet ovenstående svar, som du også kan finde i vores bog: "En passion for olivenolie - nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter". Vi har nemlig samlet al vores mest relevante viden i denne bog. 

Efter alt det hårde arbejde med høst af de modne oliven og transport til gården er det tid til rensning og presning. Blade og smågrene sorteres fra, så kun de fine oliven er tilbage. Presningen skal foregå meget klinisk, så der ikke kommer urenheder i den færdige olie. Olivenfrugterne renses enten med luft eller vand, så de er klar til selve presningen.

Når man presser oliven til olie, så starter man med at kværne dem til en pasta, som man efterfølgende kan presse olien ud af. Det er helt ligesom mange kender det fra hjemmelavet æblemost, hvor man også starter med at kværne æblerne, inden de presses til most.

For at sikre en olivenolie af høj kvalitet er det nødvendigt at nedkøle olien i presningsprocessen. Du har formentlig allerede hørt om begrebet “koldpresset”, hvilket betyder, at olien ikke må opvarmes eller overstige 27 grader celsius i forbindelse med presningen. Koldpresningen gør kvaliteten endnu højere, da olivenolie mister mange af sine gode egenskaber ved opvarmning. Selvom mængden af olie bliver mindre, når den koldpresses, så vælger mange af de bedste producenter alligevel at køle presningen helt ned til omkring 20 grader celsius, så kvaliteten forhøjes yderligere.

Efter presningen bliver mange olivenolier filtreret, så eventuelle rester fra olivenpastaen bliver sorteret fra. Fordelen ved filtreringen er en mere stabil olie med længere holdbarhed. Man kan godt lave en olivenolie af høj kvalitet uden filtrering, men olien vil typisk kun være stabil i nogle måneder, mens en filtreret olivenolie kan være stabil i flere år.

Den filtrerede olivenolie renses yderligere via dekantering. At dekantere kommer fra det franske ord “décanter”, der betyder “hælde af”, hvilket mange nok mest kender fra vinproduktion. Metoden benyttes også til fremstilling af olivenolie. Man opbevarer helt simpelt olien i store stålsiloer, hvor bundfald kan “hældes af” forneden. Hvis man sørger for at dekantere hurtigt og dermed flere gange inden for nogle få uger, så får man den højeste kvalitet, men man mister også mere af olien. Dette er et spørgsmål om kvantitet kontra kvalitet.

--- 

Vi har fået dette spørgsmål i en lang række forskellige formuleringer: 

Hvordan fremstiller man olivenolie?

Hvordan presses olivenolie?

Hvordan udvinder man olivenolie?

Hvordan laver jeg olivenolie?

Derfor har vi skrevet ovenstående svar, som du også kan finde i vores bog: "En passion for olivenolie - nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter". Vi har nemlig samlet al vores mest relevante viden i denne bog. 

En god olivenolie er ikke smagsneutral. Faktisk skal olivenolie helst dufte og smage af noget, som du kan læse mere om i vores guide til god olivenolie, klik her

Når det er sagt, så kan du faktisk få en mindre kraftig olivenolie, hvilket afhænger en hel del af sorten af olivenolie, som olivenolien er fremstillet af. F.eks. er sorten Arbequina mildere end mange andre sorter, men det vil dog ikke være at betegne som værende "smagsneutral". 

---

Vi har igennem årene fået rigtig mange spørgsmål om olivenolie, og vi har samlet vores mest relevante viden i bogen: "En passion for olivenolie - nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter", hvor du kan læse endnu mere omkring olivenolie vedr. historie, anvendelse, fremstilling og økologisk dyrkning, samt meget mere.

Det mest relevante kostråd fra Fødevarestyrelsen i forhold til olivenolie, er deres råd ”spis mindre mættet fedt”. De anbefaler at vælge planteolier – og heriblandt olivenolie – i stedet for smør og hård margarine.

På hjemmesiden altomkost.dk, som er en del af Fødevarestyrelsen, kan du læse følgende ”Over halvdelen af danskerne spiser omtrent den anbefalede mængde fedt, mens resten spiser mere. Vi skal dog alle blive bedre til at spise den rigtige type af fedt. Vi spiser cirka en tredjedel for meget mættet fedt – det vil sige det fedt, der findes i smør og smørblandinger, mælk, ost og kød. Fedtet i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Men for meget mættet fedt kan øge risikoen for livsstilssygdomme.”

Vi spiser altså generelt for meget mættet fedt i Danmark, så det vil være en fordel, hvis vi skærer ned for netop denne fedtsyre. Det er selvfølgelig ikke dig, som spiser for meget mættet fedt, men så må det jo være din nabo, hvis Fødevarestyrelsen har regnet rigtigt.

Fedtsyrer

Den nationale kosthåndbog, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet, er et praktisk opslagsværk med de officielle anbefalinger for mad, som du finder på kosthåndbogen.dk. I kosthåndbogen anbefales det, ”at gennemsnitligt 10-20 procent af energien bør komme fra protein, 45-60 procent fra kulhydrat, hvor tilsat sukker udgør mindre end 10 procent, og 25-40 procent fra fedt med følgende fedtsyremønster: mindre end 10 procent mættede fedtsyrer, 10-20 procent enkeltumættede fedtsyrer og 5-10 procent flerumættede fedtsyrer.”

Olivenolie består primært af enkeltumættede fedtsyrer, hvilket dermed stemmer overens med kosthåndbogens anbefaling, om at vi skal have flest enkeltumættede fedtsyrer. Vi har simpelthen behov for de livsnødvendige fedtsyrer, så vi blandt andet kan optage de fedtopløselige vitaminer, såsom Vitamin A, D, E og K.

Fedtstofferne eller fedtsyrerne i olivenolie er primært de enkeltumættede fedtsyrer, som udgør omkring 65-75 procent. Herefter udgør de mættede fedtsyrer omkring 10-15 procent, og til sidst udgør de flerumættede fedtsyrer ca. 5-10 %. Næringsindholdet varierer selvfølgelig mellem forskellige olivenolier, men det ligger typisk inden for disse intervaller. 

Selvom olivenolie selvfølgelig ikke er den eneste kilde til de livsnødvendige fedtsyrer, som vi alle sammen har behov for, så er det for os et oplagt valg, da vi er vilde med olivenolie. Fødevarestyrelsen anbefaler ikke én olie frem for en anden, men nævner olivenolie som et eksempel på en planteolie, som vi bør spise hyppigere end andre fedtstoffer med et højere indhold af mættede fedtstoffer.

---

Vi har fået spørgsmål om sundhed og olivenolie i mange forskellige formuleringer: 

Er olivenolie sundt?

Hvor sundt er olivenolie?

Olivenolie, er det sundt?

Hvad hjælper olivenolie?

Olivenolie, hvad er det godt for?

Hvad er olivenolie godt for?

Hvorfor er olivenolie sundt?

Derfor har vi valgt at skrive ovenstående svar, som du også finder i vores bog: "En passion for olivenolie - nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter", hvor du kan læse endnu mere omkring olivenolie vedr. historie, anvendelse, fremstilling og økologisk dyrkning, samt meget mere. 

En liter eller 1000 ml olivenolie vejer 916 gram

En deciliter (dl) eller 100 ml olivenolie vejer 91,6 gram

En centiliter (cl) eller 10 ml olivenolie vejer 9,16 gram

Vand vejer dermed mere end olivenolie. En liter vand vejer nemlig 1.000 gram, mens olivenolie kun vejer 916 gram. Det er cirka samme vægt som frossen vand, også kaldet is, som vejer 917 gram. Det skaber nogle gange lidt forvirring, når næringsindholdet på en flaske olivenolie er opgivet i gram pr. 100 ml. Der er altså kun 91,6 gram fedtstoffer (som olivenolie består af) pr. 100 ml.

---

Vi har fået dette spørgsmål om olivenolie har vi fået i forskellige formuleringer, såsom "Hvad vejer olivenolie?" og "Hvor meget vejer olivenolie?". Derfor har vi skrevet ovenstående svar.

Dette sjove fakta og meget mere kan du desuden også finde i vores bog om olivenolie: "En passion for olivenolie - nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter". Vi har samlet al vores mest relevante viden om olivenolie i denne bog, som findes både i en fysisk hardback eksemplar og i e-bog format. 

Du kan optimalt opbevare din olivenolie ved mellem 12-22 grader. 

En olivenolie må gerne stå køligt, men den kan begynde at koagulere (stivne) allerede ved omkring 10 grader. Det er derfor ikke en fordel at stille din olivenolie i køleskabet. De skiftende temperaturer vil forringe kvaliteten, hvis du bruger din olivenolie dagligt. Duft og smag bevares bedst ved ca. 12-14 grader, men du kan sagtens have din olivenolie stående ved stuetemperatur omkring 20-22 grader, også efter åbning. 

1. Du skal bruge en tragt, en mørk glasflaske og selvfølgelig din 3 liters dunk. 

2. Du skal starte med at hive den grønne prop i dunken helt op, så er den nemmere at hælde fra. Dernæst skal du bruge en tragt til at hælde olivenolien over på glasflasken. Du kan f.eks. stille flasken i din køkkenvask med tragt i, så står du bedre til at hælde fra dunken. 


3. Når dunken er helt ny, så kan det være en fordel at hælde med hældetuden øverst. Hvis du hælder forsigtigt, så kan luften komme ind og olivenolien løber let uden at "skvulpe", mens du hælder. Dermed kan du lettere undgå at spilde de gode dråber af olien. 

Nu er du klar til at lave mad med din olivenolie. Velbekomme :-)

Nej, der er ikke Bisphenol A i vores dunke (eller bag-in-box). Vi har nemlig overtalt vores leverandør til at udskifte alle deres dunke med renere dunke uden det hormonforstyrrende stof Bisphenol A. 

Det har krævet lidt overtalelse, da det selvfølgelig er en ekstra omkostning for dem. Men når man har argumenterne i orden, så kan man nå langt :)

Olivenolie er lavet af oliven. Det er ganske simpelt olie presset af oliven. Der må nemlig ikke indgå andet i en olivenolie, så er det nemlig slet ikke olivenolie. 

Det Internationale Olivenråd, som er en mellemstatslig organisation, der fastsætter internationale standarder for klassificering af olivenolie i forhold til kvalitet, beskriver olivenolie således: “olie, der er udvundet udelukkende af oliventræets frugt, med udelukkelse af olie, der er udvundet ved opløsnings- eller re-esterificeringsprocesser, og blandinger med olier af anden art”. 

Læs evt. mere om fremstilling af olivenolie, klik her. 

Vi har igennem årene fået rigtig mange spørgsmål om olivenolie, og vi har samlet vores mest relevante viden i bogen: "En passion for olivenolie - nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter", hvor du kan læse endnu mere omkring olivenolie vedr. historie, anvendelse, fremstilling og økologisk dyrkning, samt meget mere.

Du kan være med til at sætte standarden i markedet for olivenolie. Del gerne denne video med dine bekendte og venner, så vi kan sprede budskabet og hæve kvaliteten. 

Mandler

"Guara" er en sort af mandler. "Guara" sorten omtales nogle gange som en lille søster til sorten "Marcona". Mandlerne er gode både som snack og til bagværk.

Bemærk: Mandler kan variere i smag, udseende og konsistens fra høst til høst og fra sending til sending.

I forhold til at skrive en guide til gode mandler, ligesom vi gør med olivenolie, så er dette ikke ligeså nemt. Forklaringen er, at der er flere objektive egenskaber ved olivenolie, som man kan måle. Derfor findes der også klassifikationer indenfor olivenolie, såsom ”Ekstra jomfruolivenolie”, ”Jomfruolivenolie” og ”Raffineret olivenolie”, m.v. Man måler f.eks. syreindhold og laver smagstest i forhold til duft og smag. Ekstra jomfruolivenolie må f.eks. ikke have et syreindhold over 0,8 procent, og skal have en fejlfri smag, hvilket professionelle dommere kan bedømme. Foruden de objektive egenskaber, så kan man også have nogle personlige præferencer. Der findes mange hundrede sorter af oliven, som vil give forskellige smagsnuancer. Vi kan godt lide Picual, da denne sort giver den mest stabile olie. I forhold til smagen, så kan man sagtens foretrække andre sorter, som smager mere af grønne tomater eller artiskok. Man bruger forskellige genkendelige udtryk, når man beskriver smagen af olivenolier. Der er derfor både nogle objektive målebare egenskaber og nogle mere subjektive personlige præferencer i forhold til olivenolie, som gør det lettere at lave en guide til olivenolie af høj kvalitet sammenlignet med mander.

Når vi taler om mandler, så det er altså lidt sværere, da de personlige præferencer er mere dominerende. Mandler bliver sjældent solgt i dagligvarebutikker med oplysninger om sorten. Hvis man er heldig, kan man finde oplysninger om oprindelse, fx Spanien, eller et nærmere bestemt område, såsom Valencia. Men der findes faktisk mange forskellige sorter af mandler, som har forskellige smagsnuancer. Der er særligt en mandelsort, som adskiller sig fra resten. Det er sorten kaldet Marcona. De fleste mandelsorter bliver altså blot solgt som mandler (blandede sorter), men nogle sorter bliver nogle gange sorteret fra, hvis producenterne kan sælge dem til en højere pris. Andre mandelsorter kunne være ”Guara” eller ”Largueta” (Largueta betyder store/lange på Spansk), men Marcona er helt klart den mest eftertragtede, og dermed også dyreste mandelsort. Der er altså ikke nogen objektiv kvalitetsmæssig forklaring, som kan begrunde Marcona mandlens højere pris. Det er (i hvert fald os bekendt) udelukkede et spørgsmål om personlige præferencer, som gør Marcona mandler mere eftertragtede. Der er simpelthen flere forbrugere, som bedre kan lide Marcona end andre sorter. Hvis vi skal sammenligne med kartofter, så vil det svare til, at aspargeskartofler var mere populære end sorten Hamlet. Dermed vil prisen på aspargeskartofler bliver højere end Hamlet, hvis der er lige mange af hver sort. Hvis man aldrig har set en aspargeskartofler før, så ville man måske nemt tror, at det var en 2. sortering pga. dens mærkelige form. Aspargeskartofler er dog meget populære, især hjemme hos os (Min hustru, Natascha elsker aspargeskartofler). Et andet godt eksempel kunne også være Samsø kartofler, hvor de allerførste første kg på sæsonen bliver solgt for over tusind kroner.

Når alt dette er sagt, så har vi bemærket nogle mønstre i den feedback, som vi har modtaget fra folk vedrørende de forskellige mandler, som vi har leveret. De fleste kan bedst lide Marcona mandler, og de beskriver dem som værende lidt sødere/mildere i smagen, samt mindre hårde i konsistens. Når vi taler med vores leverandør, så har de bekræftet, at Marcona mandler generelt er lidt blødere end andre sorter, mens deres ydre skal er hårdere. Hvilket medfører, at der er flere halve mandler blandt Marcona mandler end andre sorter. Du kan også selv prøve at ”smutte” en Marcona mandel. De er utroligt nemme at smutte, og du kan let komme til at dele mandlen i to halve. En mandel består nemlig af to halve ligesom jordnødder og mange andre nødder. Dette betyder, at når vores leverandør af Marcona mandler skal knække den hårde ydre, så kan selve mandlen meget nemt få en skramme eller blive delt i halve, sammenlignet med andre mandelsorter. Ligeledes sidder mandelhinden mere løst på Marcona mandler. Da vi boede i Spanien kunne vi stort set kun finde Marcona mandler uden hinde i butikkerne. Vi foretrækker dog personligt mandler med hinde, så mange næringsstoffer sidder i hinden.

Et andet fællestræk i den feedback, som vi har modtaget på mandler, er, at der er færre bittermandler blandt Marcona mandler, hvilket vores leverandør også har bekræftet. Vi har dog ikke kunnet få svar på præcist, hvorfor dette er tilfældet, men det passer også med vores egne erfaringer. Vi har altså ikke kunne undgå bittermandler fuldstændigt, men der er altså færre blandt Marcona mandlerne.

Med hensyn til klassifikation af mandler, så kan man ikke sortere dem efter smag, ligesom man gør med olivenolie. Foruden sorten, så er det især klimaet og vejrforholdene det givne år, som bestemmer smagen. Det er altså ikke så nemt, at påvirke smagen direkte for producenterne, da de er afhængige af sol, regn og korrekte timing af begge dele. Derfor sorterer man i stedet primært efter størrelse og eventuelt sort, som tidligere nævnt. Vores leverandør har tre forskellige størrelser, ”mindre end 12 mm”, ”Mellem 12-14 mm” eller ”Større end 14mm”. Vores mandler er indtil videre mellem 12-14 mm. Det vil sige, at hovedparten er mellem 12-14 mm, men der kan være enkelte mindre eller større.  Vi kan altså med andre ord ikke bede vores mandelleverandør om mandler med ”mere smag” eller ”mindre smag”, men vi kan bede om en større eller mindre størrelse, samt evt. bestemte sorter af mandler.

I forbindelse med sortering af størrelser, så kunne vi selvfølgelig godt bede vores leverandør, om frasortere alle de halve og mandler med småskrammer. Men dette vil gøre især Marcona mandler endnu dyrere, og da vi ønsker at mindste madspild mest muligt, så er dette ikke en god løsning for os. Du kan muligvis godt finde økologiske Marcona mandler med færre halve, men så er prisen formentligt mellem kr. 300-400,- pr. kg. Vi vil hellere have en lavere pris og undgå madspild.

I stedet for at lave en ”guide til mandler af god kvalitet”, så vil vi hellere fortælle og oplyse om de forskellige mandler.

Marcona mandler:

- Sødere/mildere i smagen

- Utroligt nemme at smutte

- Færre bittermandler

- Mindre hårde end andre sorter

Guara mandler:

- Lavere pris

- Færre halve eller brudte mandler

- God til marcipan og bagværk (Flere bittermandler øger mandelsmagen)

- Knasende

Valencia mandler:

- Forskellige sorter der gror i Valencia i Spanien

- Færre halve eller brudte mandler

- Knasende

Vi har fået et spørgsmål fra en kunde vedr. økologiske mandler: 


"Jeg er meget stor tilhænger af økologi, men kun hvor det giver mening. Giver det mening med mandler? Og bliver konventionelle mandler sprøjtet? "

Vores svar:
Ja, mandler bliver sprøjtet i stor stil. Selvom mandler er pakket godt ind i flere skaller fra naturens side, så finder man fortsat pesticiderester i selve mandlerne. Du kan dykke lidt ned i de forskellige pesticider, som bliver fundet i mandler af USDA Pesticide Data Program i USA i denne oversigt: http://www.whatsonmyfood.org/food.jsp?food=AL. I forhold til pesticiderester, så er det selvfølgelig ikke en særlig god ting i forhold til vores personlige helbred og sundhed, men der er faktisk et måske endnu større og velkendt problem med brugen af pesticider. De dræber bierne: http://videnskab.dk/.../mystisk-massedod-blandt-bier.... Når vi rejser rundt i Spanien, så finder vi flere og flere producenter, som begynder at have fokus på økologi. Efter deres egne udsagn, så skyldes dette snarere end efterspørgslen end deres egen samvittighed. Der er derfor mange rigtig gode grunde til at vælge økologiske fødevarer og vi forbrugere skal efterspørge flere økologiske fødevarer, hvis vi ønsker at påvirke forholdene positivt.

Selvom mandlerne vi sælger er søde mandler, er det uundgåeligt at der kan forekomme enkelte bittermandler. Ca. 1-2 % af en mandelhøst er bittermandler. 

 

Bittermandler og søde mandler er to forskellige sorter af mandelplanten ("Prunus dulcis var. dulcis" og "Prunus dulcis var. amar."), som ligner hinanden til forveksling, lige bortset fra smagen. Man er ikke i tvivl, når man smager en bittermandel, da den smager meget kraftigt og bittert. 

 

Bittermandlen er den vilde sort, som gror frit i naturen. Den er langt mere robust og kræver ikke nogen form for pleje. I Spanien gror mandeltræerne op og ned ad bjergskråninger i den fri natur, og det kræver derfor nogle mere robuste træer, end dem der står på en plantage. Derfor poder man de robuste bittermandeltræer med søde mandler, da træet således overlever bedre. På den måde kan man høste søde mandler fra et bittermandeltræ. 

 

Denne metode er en gammel metode som man har brugt i mange år, men den er selvfølgelig ikke helt skudsikker, da der forekomme vildskud på stammen fra den ikke-podede del af træet.

 

Man gør dog en del for at forebygge for mange af de uønskede bittermandler, og der udføres derfor stikprøver af alle de høstede mandler, som bønderne bringer ind til mandelgården. Da det er umuligt at udpege en bittermandel med det blotte øje, udføres stikprøverne ved at man kværner mandlerne og dufter sig frem. 

 

Bittermandlerne har en meget genkendelig og kraftig duft og smag af marcipan eller mandelessens, hvilket også gør dem meget velegnede i bagværk og desserter, så længe de forekommer i mindre doser. Den bitre mandelsmag giver et godt modspil til de søde mandler og fremhæver den velkendte marcipansmag. Visse steder dyrkes og sælges bittermandlerne separat med henblik på brug i bl.a. marcipan og bagværk.

 

Bittermandlerne indeholder amygdalin, som er et forstadie til cyanin (blåsyre). Dette stof, som også findes i bl.a. æblekerner, abrikoskerner og blommekerner, nedbrydes ved opvarmning og er uskadeligt i små mængder.

 

Indtil videre har vi fået den bedste feedback på vores Valencia mandler, hvor andelen af bittermandler snarere er mellem 0-0,5 procent, dernæst Marcona mandler med mellem 0-1 procent, og til sidst vores blandede sorter af økologiske mandler. med mellem 0-2 procent bittermandler. Derfor anbefaler vi folk, som er særlig generet af bittermandler, til at benytte de blandede sorter af mandler til bagværk og marcipan, hvor en højere andel af bittermandler er en fordel, hvis man ønsker en kraftigere mandelsmag f.eks. til marcipan.

Du kan selvfølgelig have nogle personlige præferencer i forhold din smag og ønsker, men vi har følgende anbefalinger. 

Hvis du ønsker at spise din mandler som snack eller på din morgenmad, så anbefaler vi enten vores økologiske Valencia mandler eller Marcona mandler. De har en lækker sødme og deres blødhed gør dem meget velegnet til din müsli eller lignende. Vi anbefaler at bruge vores økologiske Guara mandler til bagværk og marcipan, hvor det kan være en fordel med bittermandler, som fremhæver mandelsmangen.

Fordele ved Marcona mandler:

·       Sødere/mildere i smagen

·       Utroligt nemme at smutte

·       Færre bittermandler

·       Mindre hårde end andre sorter

 Fordele ved vores Guara mandler:

·       Lavere pris

·       Færre halve eller brudte mandler

·       God til marcipan og bagværk (Flere bittermandler øger mandelsmagen)

·       Mere knasende

Fordele ved vores Valencia mandler

·       Rimelig pris

·       Næsten ingen bittermandler

·       Pænere udseende

Det er på baggrund af disse fordele, at vi anbefaler Valencia mandler og Marcona mandler til snacks og i salater, samt Guara mandler til marcipan og bagværk. Hvis du f.eks. skal lave risalamande, så anbefaler vi Valenica mandler til de hakkede mandler pga. færre bittermandler, samt til den hele mandel, så du undgår at ende med to halve mandler til vinderen af mandelgaven :-) 

"Marcona" er en særlig spansk sort, som ofte betegnes som Dronningen af mandler og den vinder ofte over de andre mandelsorter i prøvesmagninger. En Marcona mandel er kendetegnet ved en sød og fin blødhed. Den har en rund aroma og smag, som smager rigtig lækkert som snack.

Marcona mandlen betragtes som den bedste sort ved Middelhavets området, hvor den har en særlig anerkendelse, og er højt respekteret i markedet for sine sanselige egenskaber i form af syn, berøring og smag.

Holdbarheden på mandler afhænger meget af, hvordan man opbevarer dem. Holdbarheden er følgende i forhold til opbevaring:

Køkkenskab: 9 - 12 måneder

Køleskab: 1 år

Fryser: 2 år

Disse økologiske mandler kommer fra regionen "Valencia", som ligger ved den spanske østkyst ud til Middelhavet. Valencia mandler er forskellige sorter af mandler, som gror i dette smukke område i Spanien. 

Valnødder

Valnødder bør opbevares tørt, mørkt og gerne køligt. Vi anbefaler, at man opbevarer sine åbne poser med nødder og mandler i køleskabet. Vi hælder dem selv over på et stort patentglas, så er de nemme at komme til og holde sig friske i længere tid.

Uåbnede poser med valnødder opbevares meget sjældent på køl, men det er selvfølgelig en mulighed, hvis du har gode køleforhold.

 

Du kan også fryse dine valnødder hvis du ønsker at forlænge holdbarheden yderligere. Det er dog vigtigt at valnødderne ikke får fugt, især da de er særligt sårbare i forhold til fugt, hvilket kan forkorte holdbarheden markant. 

Når det er sagt, så er der mange folk, som ikke opbevarer deres nødder på køl, og hvis de står tørt og mørkt, så kan de godt holde sig. Men efter vores mening, så holder nødder og mandler sig endnu bedre friske, så de står på køl efter åbning. Derfor anbefaler vi dette.

Nødder

Det er generelt vigtigt, at du opbevarer dine nødder mørkt og gerne køligt. Vi anbefaler, at du har dine nødder på køl, f.eks. køleskabet, hvis du ønsker at holde dine nødder friske. Det er desuden vigtigt, at nødderne ikke får fugt, da dette vil forkorte deres holdbarhed. Vi anbefaler at du evt. benytter et patentglas eller lignende, især hvis du stiller dine nødder i køleskabet, så undgår du nemt fugt og kan samtidig let komme til dine nødder. 

Vores anbefaling gælder alle slags nødder og mandler, men især valnødder vil vi anbefale, at du har på køl, da netop valnødder let kan blive bitre, hvis de ligger for varmt. 

Du kan også fryse dine nødder og mandler, hvis du ønsker at forlænge holdbarheden yderligere. Her anbefaler vi at du hælder nødderne over i fryseposer.

Krydderier

Fødevarestyrelsen har en god beskrivelse af forskellen mellem disse typer kanel: 

"Der skelnes primært mellem to typer kanel: kassiakanel og ægte kanel. Kumarinindholdet i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel (også kaldet Ceylon-kanel), der kun indeholder meget lidt kumarin. Kanel indeholder kumarin, som er et naturligt aromastof, men samtidig et giftstof, som er skadeligt for leveren. Derfor bør kassiakanel indtages i begrænsede mængder.

Ægte kanel fremstilles fra Cinnamomum verum. Kassiakanel er en fællesbetegnelse for kanel fremstillet fra arterne C. cassia, C. loureiroi, og C. burmannii. Kassiakanel er den mest almindelige kanel i Danmark og benyttes industrielt til fremstilling af bl.a. bagerivarer, desserter, morgenmadsprodukter og te."

Vi har derfor kun ægte (Ceylon) kanel i vores sortiment. 

Om Colombani.dk

Fordi vi elsker økologi og rene produkter af høj kvalitet:-) 

I august 2014 drog vi ud på en rejse til Andalusien i Sydspanien, for at opstøve en rigtig god økologisk olivenolie. Vi var drevet af et ønske om at lære en hel masse om olivenolie samt håbet om at finde en rigtig god olivenolie af høj kvalitet, som vi kunne bringe hjem til os selv og vores nærmeste. Så vi begav os ud på et eventyr, intetanende om at denne rejse to år senere, skulle blive til grundlaget for den virksomhed, vi lever af i dag. 

Med en adresseliste, en lejet bil og en spansk/dansk parlør ved hånden, kørte vi rundt på de støvede, andalusiske landeveje med endeløse olivenmarker til alle sider og besøgte en lang række forskellige olivenolieproducenter. Efterhånden lærte vi alt hvad der var at vide om produktion og smagning af en god olivenolie.

Efter to ugers roadtrip mødte vi endelig Francisco. Han stod i spidsen for en mindre familiedrevet virksomhed, der på 7. generation producerede en økologisk olivenolie af den fineste kvalitet. Franciscos kærlighed og passion for olivenolie og bæredygtigt landbrug var ikke til at tage fejl af, og vi blev hurtigt overbeviste om at dette var den olivenolie vi havde ledt efter. Ikke alene smagte olivenolien friskere og bedre end de fleste olier, men Franciscos dedikerede indsats for høj kvalitet og miljørigtighed levede til fulde op til vores idealer om den perfekte olivenolie.

***

Det skulle hurtigt vise sig, at det der startede med blot at være en sjov idé og et hyggeligt ferieprojekt, var startskuddet til et iværksættereventyr. Vi er i dag taknemmelige over at have solgt over 10.000 liter økologisk olivenolie og stolte over at være med til at udbrede kendskabet til olivenolie af høj kvalitet i Danmark.

Vi vil også gerne dele vores erfaringer om olivenolie med dig. Vi har derfor lavet en mini-guide til at vælge en god olivenolie her.

De varmeste hilsner, 

Jesper & Natascha

Gyldendahl Colombani

Øvrige emner

Hvis din bestilling vejer mere end 20 kg, så vil du modtage flere pakker. Vi kan nemlig maks. sende 20 kg. pr. pakke via GLS inkl. indhold og indpakning. 

F.eks. vil 7 x 3 liter olivenolie veje over 20 kg, som derfor bliver sendt i to pakker. Vi sender normalt maks. 14-16 kg nødder pr. pakke, så du kan sagtens få tilsendt flere pakker, selvom din bestilling ikke overstiger 20 kg i alt. 

Der er indført nye sikkerhedskrav til nethandel, hvilket betyder at alle betalinger fremover skal gennemføres med to-faktor godkendelse kaldet "3D secure". 

Du kan vælge mellem to muligheder for godkendelse. Når du har gennemført din bestilling og betaling, så bliver du automatisk bedt om at vælge én af disse muligheder: 

1) Godkendelse med NemID

Du kan benytte NemID app eller NemID nøgleviser til godkendelse af din betaling. 

2) Godkendelse med kode + sms

Du kan oprette en kode hos NETS, som du skal benytte sammen med en sms, for at godkende din betaling. Du vil modtage en ny sms med en engangskode for hver ny betaling, men din personlige kode vil være den samme hver gang, medmindre du ændrer den. Du skal oprette en kode for hvert betalingskort. Opret en kode hos NETS her

---

Hvis du oplever problemer med dit kort, så kontakt venligst din kortudsteder, som typisk er din bank. Du kan også læse mere om 3D secure hos NETS, hvor du kan finde nogle typiske spørgsmål og svar. Læs mere hos NETS her

Nej, det gør vi desværre ikke :-) 

Det ville simpelthen være for dyrt, hvis vi gjorde det. Men vi kan rigtigt godt lide at give gaver, om derfor tilbyder vi nogle gange én gratis flaske med 250 ml olivenolie, så folk kan få lov at smage den gode kvalitet. Vi har nemlig en mission om, at vi vil udbrede kendskabet til olivenolie af høj kvalitet til så mange mennesker, som muligt. Vi håber derfor også, at folk vil bruge vores flasker som værtindegaver, eller lignende, hvis de allerede kender vores olivenolie, men har været heldig at få en gratis flaske af os i forbindelse med en særlig kampagne. 

Det er desværre ikke noget vi kommer til at tilbyde lige foreløbigt. Det giver nogle udfordringer i forhold til lagerstyring og administration at blande rabatten mellem forskellige produkter, som dermed vil gøre vores priser højere. Vi vil hellere holde priserne lave.

Vi har overvejet at implementere muligheden for at blande mængderabatterne, men da det giver en del udfordringer i forhold til bl.a. lagerstyring og administration at blande rabatten, ville det betyde at vi skulle hæve vores priser, hvilket vi ikke ønsker. Vi foretrækker derfor at holde det simpelt og holde priserne lave, indtil vi har fundet en smart IT-løsning, der kan løse udfordringerne for os.

Der er flere grunde til, at man ikke kan “blande” mængderabatten på de forskellige produkter.

1) Rent teknisk, så kan vi ikke få vores webshop til at udregne rabatten korrekt på tværs af forskellige produkter automatisk. De nuværende mængderabatter giver allerede nogle udfordringer i forhold til lagerstyring nogle gange. Jeg er sikker på, at det vil være muligt at kode og udarbejde et advanceret system, som kan holde styr på mængderabatter på tværs af flere produkter, men det vil være meget dyrt for os i forhold til aflønning af IT-udviklere. Dermed ville vi ikke have råd til at tilbyde mængderabatterne efterfølgende.

2) Hvis vi vælger at taste alle ordrer manuelt, så skal vi ansatte mere personale, som dermed vil gøre det dyrere for os. Dermed vil vi heller ikke kunne tilbyde mængderabat. Selvom vi faktisk taster nogle ordrer manuelt, så kommer alt de fleste ind helt automatisk via vores webshop, så det vil blive meget dyrt, hvis alle vores ordrer skulle tastes manuelt. Vi synes, at det er mest fair, at det er ens for alle.

3) Hvis vi ser bort fra de to første udfordringer (som vi ikke umiddelbart har en god løsning på), så har vi forsat en udfordring i forhold til de forskellige priser. Det vil være meget forvirrende og svært at kommunikere, at der er nogle få produkter, hvor man kan “blande” mængderabatten, men ikke muligt for alle de andre produkter. Vi foretrækker at gøre det let og nemt at kommunikere, hvilket kan svært nok i forvejen. 

En del af vores koncept bygger på, at vi gerne vil tilbyde de samme lave priser, som butikker og andre virksomheder har mulighed for købe ind til, når de køber stort ind hos deres grossister. Vi tilbyder de samme lavere priser via mængderabat uanset, hvorvidt det er en gruppe private personer eller en butik, som bestiller f.eks. 10 kg økologiske cashewnødder. Ofte vil en grossist kun tilbyde hele kasser med f.eks. 10 kg, hvor man derfor helt indlysende ikke kan blande en kasse med forskellige nødder. Vi vil dog gerne gøre det lidt nemmere for private at deles om en bestilling, så derfor pakker vi vores nødder i mindre poser af 1 kg eller 500 gram.    

Således sorteres vores emballager korrekt: 

  • Poserne til nødder, tørret frugt mv. skal sorteres som restaffald. 
  • Glasflasker skal sorteres som glas. 
  • Metaldunke skal sorteres i metal. 
  • Rene plastpose skal sorteres i blød plast
  • Bag-in-box skal fordeles i henholdsvis pap (papkassen) og restaffald (posen). 
 
Her er en guide til browseren Chrome:
Rediger autoudfyld-funktionen i Chrome 
Åbn Chrome på din smartphone, tablet eller computer. 
Tryk på menuen, som alt efter, hvilken enhed du arbejder på, er placeret. - til højre for adresselinjen (de tre prikker oven på hinanden) - nederst i højre hjørne (de tre små prikker ved siden af hinanden) 
Vælg Indstillinger. 
Vælg Adresser m.m. Nu kan du slette forkerte oplysninger, tilføje nye eller redigere de eksisterende. 
Du kan lave forskellige skabeloner, så du f.eks. har en, der hedder privat, og en, der hedder arbejde. 
Du kan let vælge imellem skabelonerne, næste gang du skal udfylde en formular i en webshop, ved at placere curseren i et af felterne. 
På en smartphone vælger du mellem skabelonerne ved at swipe til siden eller scrolle op og ned.
 
Hvis du bruger en anden browser, så kan du finde en guide til denne på google ved at søge efter "autoudfyld funktion" og navnet på din browser, f.eks. Firefox, Safari el. Microsoft Edge. 
 
 

Vi oplever at når der opstår udfordringer med visning af vores mængderabat skyldes det ofte, at der er installeret en adblocker i den pågældende browser. Det kan for eksempel være hvis man bestiller varer fra sin firma pc som har adblocker installeret. Du skal derfor gå ind i indstillinger på din browser og "uninstall" adblocker.

Google Chrome
Tryk på de 3 lodrette prikker (øverste højre hjørne) -> Udvidelser. Deaktiver den pågældende adblocker.

Safari
I Safari skal du klikke på Safari (øverst i toppen) -> Indstillinger -> Udvidelser. Deaktiver den pågældende adblocker.

Microsoft Edge
I Microsoft Edge skal du klikke på de "tre prikker" -> Udvidelser -> Deaktiver den pågældende adblocker.

Mozilla Firefox
I Mozilla Firefox skal du klikke på "den lille tabel" (højre hjørne) -> Add-ons -> Udvidelser -> Deaktiver den pågældende adblocker.

Vi lærer hele tiden noget nyt om kaffe. Det kan være enormt svært at navigere i alle de komplekse aspekter, som kaffe kan byde på. Vi forsøger at holde tingene relativt simple, men der er virkelig nemt at fare vild i en masse detaljer, der er mindre vigtige for kvalitet og smag.

Vi vil gerne forsøge at dele nogle forskellige aspekter om kafferistning med dig, så du får en lidt bedre forståelse for, hvor kompleks eller simpelt det kan være at riste kaffe.

Farve
Meget simpelt, så handler kafferistning om at give kaffebønner den rette farve og smag. Farven er et nemt sted at starte, når man vil bedømme og sammenligne forskellige rist. Vi måler derfor også hver eneste ristning på en agtronskala fra 0-100.

Risteprofil (eller kaffeprofil)
Når man taler om en "risteprofil", så er det en form for opskrift eller skabelon for selve ristningen. Ligesom i en almindelig ovn, så holder man primært øje med tid og temperatur. Men man følger nøje processen under hele kafferistningen.

Første knæk
I kaffeverdenen bruger man ofte engelske udtryk, såsom "first crack", som direkte oversat betyder "første knæk". Kaffebønner åbner sig og frigiver vanddamp, ligesom popcorn, ved en bestemt temperatur. Dette er et væsentligt tidspunkt i en kafferistning.

Udviklingstiden
Udviklingstiden starter, når man har hørt lyden af første knæk, som minder om den velkendte lyd af popcorn, der popper. I denne periode af ristningen udvikler smagen sig primært, så de kommende sekunder er kritiske for at skabe de helt rette smagsnuancer.

Afkøling
Så snart udviklingstiden er opnået, så gælder det om, at afkøle kaffebønnerne hurtigt. Man bruger en særlig kølebakke med luft til at afkøle bønnerne, så de ikke rister videre med deres egen varme.

 

Hele risteprocessen tager 7-10 minutter afhængigt af vores ønskede risteprofil. Det kan dog variere meget i forhold til andre maskiner til kafferistning. Alle kafferistere er forskellige, så man skal lære sin maskine godt at kende for at kunne beherske den, og lave en god kafferistning.

Du kan altid velkommen til at kontakte os, hvis du mangler svar eller uddybning af svar på et eller flere af dine spørgsmål. Du kan kontakte os enten via telefon eller e-mail. Vi elsker at svare på spørgsmål :)