Økologisk olivenolie
Olivenolie, 500 ml, ARBEQUINA, økologisk, koldpresset ekstra jomfru
Olivenoliens historie
I Middelhavets moderne historie har olivenolien været et symbol på fred, rigdom, og berømmelse. Olivenolie spiller en fundamental rolle i kultur, kunst, handel, teknologi og økonomi. Der findes mange myter og legender om olivenolie. Olivenolie bliver i historien ofte omtalt som det flydende guld, fordi det har haft og har stor betydning for en lang række ting.
Olivenolie var et grundlæggende element i det daglige liv og kost. Den blev brugt i både kolde og varme retter. Typisk blev olivenolien brugt i retter, der indeholdt mel eller korn og tit tilsat en smule honning. De gamle grækere opfandt salatdressingen, der bestod af ekstra jomfruolivenolie, eddike, havsalt og honning.
Olivenolie var ikke kun en kilde til en nærende kost. Olien blev også brugt som belysning og var yderst værdsat som brændstof. Olivenolie blev brugt i forbindelse med religiøse ceremonier. De velhavende borgere hældte, som et skønhedsritual, olivenolie ud over sig selv og badede i det. I antikkens Grækenland brugte de olympiske atleter olivenolien til at smøre deres muskuløse kroppe ind i. Olivenolie blev brugt som base i parfume og kosmetik, der var yderst værdsat i romerske og hellenistiske perioder. I middelalderen troede man at olivenolie havde naturlige helbredende egenskaber. Olivenolie blev af de første læger brugt som base i salver, som blev brugt til behandling af sår og skader. I dag bruger vi olivenolien meget, som vores forfædre brugte den, dog formentlig med en mindre form for overtro. I dag bliver det stadig brugt til madlavning, skønhedsprodukter, cremer og kosmetik.
Olivenolie er kort sagt saften fra pressede oliven. Olie defineres som en “tyktflydende væske der ikke er blandbar med vand”. Olivenolie udvindes ved presning og efterfølgende dekantering, som skiller vand og urenheder fra den dejlige olie. Olivenolie er dermed en ren og naturlig planteolie. Det betyder, at olien ikke indeholder kulhydrater eller proteiner, men kun naturlige fedtstoffer.
Der findes mange forskellige klassifikationer af olivenolie. Den olivenolie som vi forhandler er den højeste klassifikation nemlig “ekstra jomfruolivenolie”. Den klassifikation må kun være fremstillet af mekanisk udtræk. Klassifikationen bliver bestemt ud fra en række parametre, som ikke kun er kemiske. Klassifikationsprocessen indebærer også eksperter indenfor smag, der vurderer olivenolien. En god olivenolie smager ofte af meget mere, end hvad mange danskere er vant til, efter vores erfaring.
Olivenolie kan bruges i mange former for mad, alt fra forretter til desserter og små snacks. Vi ser olivenolie som et grundelement i madlavning på højde med salt i vores køkken. Olivenolie bliver i de danske hjem ofte brugt direkte på salat og brød, eller til stegning. Olivenolie kan dog bruges til meget mere end det. Olivenolie kan anvendes i så mange former for madlavning. I vores bog “En passion for olivenolie” kan du finde inspiration og opskrifter på mange retter der indeholder olivenolie. Læs mere om bogen her.