Guide til valg af økologiske hele kaffebønner

Her får du vores guide til valg af økologiske hele kaffebønner. Der er virkelig mange kaffe varianter at vælge imellem og det kan være svært at finde ud af, hvilke der er et godt valg og vil man kunne lide det. Vi har samlet en lille guide der kan hjælpe dig på vej. 

Hvilken bryggemetode foretrækker du?

Bryggemetoden kan være vigtig i forhold til hvilken kaffe du vælger, fordi forskellige bryggemetoder fremhæver forskellige smagsnoter, aromaer og teksturer i kaffen. Du skal derfor tage udgangspunkt i den bryggemetode du foretrækker.

  • Filterkaffe (Pour-over/klassisk kaffemaskine): Her males bønnerne hverken for groft eller for fint, som mellemfin lidt ala groft bordsalt. Denne bryggemetode er perfekt til lyse ristninger der fremhæver frugtige, syrlige og florale noter. Især kaffe fra Etiopien og Colombia er gode til filterkaffe, da de har frugtige og syrlige noter. Brug ca. 60 g mellemfin kaffe pr. liter vand.
  • Stempelkande: Her maler du dine kaffebønner grovere, da filteret er groft og ikke egner sig til helt fintmalet kaffe. Der er en lang kontakttid med det varme vand (typisk 4 minutter) Giver en mere fyldig kop end filterkaffe. Især bønner fra Guatemala og Indonesien er gode, da de har mere sødme og cremethed end frugtige og syrlige bønner.
  • Espresso: Kræver en meget fin maling af dine hele kaffebønner for at opnå den rette ekstraktion på kort tid. Ofte bruger man mørkristede bønner. Dog er mange baristaer begyndt at eksperimentere med lysristede bønner også til espresso. Man kan jo altid teste om det lever op til ens egen præference.

Smagsnuancer

Der findes virkelig mange smagsnuancer og vi har alle personlige præferencer og oplevelse af smage. I henhold til kaffe er det nemt og overskueligt at holde sig til enkelte smagskategorier.

På den måde finder du hurtig frem til hvilke smage du ønsker at gå efter når du skal vælge en kaffe.

Du kan også nemt tilmelde dig vores nyhedsbrev, så modtager du løbende information om vores kaffe.

  • Sød, syrlig og bitter
  • Nødder, chokolade, frugtig og blomstret

Er du i tvivl om, hvilken kaffe variant du skal vælge?

Se vores anbefalinger nedenfor – tilpasset de forskellige bryggemetoder.

Filterkaffe/Pour Over

Til filterkaffe i almindelig kaffemaskine eller som "Pour Over" anbefaler vi nedenstående kaffevarianter, da disse er lysristet hvilket fremhæver de syrlige, frugtige og florale noter i kaffen.

  • Colombia
  • Nicaragua
  • Etiopien

Stempelkande

Når du brygger kaffe med stempelkande, anbefales en mørkere ristning, da den grove kværning giver en fyldigere kop. Vi anbefaler vores mellemristede kaffe fra Peru, Honduras og Indonesien. Den har lækre noter af nødder og chokolade, smukt balanceret med strejf af appelsin og karamel.

  • Peru
  • Honduras
  • Indonesien

Til espresso

Vi rister vores Guatemala og Mexico til espresso brygning, dog kan du også bruge disse til øvrige bryggemetoder, hvis du ønsker dette. Det er helt efter personlig præference. Vi rister Guatemala og Mexico til espresso brygning som en mørk rist, hvilket giver en meget cremet mundfølelse i koppen med smagesnoter af hasselnød, chokolade og karamel. Peru er mellemristet, men den kan sagtens bruges til espressobrygning.

  • Guatemala
  • Mexico
  • Peru

© 2025 Colombani, Alle rettigheder haves

      Log in

      Har du glemt dit password?

      Ønsker du at oprette en konto?
      Opret konto