Menu
Kurv 0

Hasselnødden - rund, sød og fyldig

Piemonte hasselnødder

Du kender sikkert til den runde nød med en brun hinde og et let gyldent indre i forvejen. Hasselnødden kan noget helt særligt med dens søde og fyldige smag, som både kan nydes som snack, eller bruges i en lang række af retter og desserter. Men ved du egentlig, hvor og hvordan man dyrker de små, runde nødder?

Den italienske hasselnød fra Piemonte

Hasselnødder dyrkes faktisk i store dele af verden, men primært i Tyrkiet efterfulgt af lande som Italien, Aserbajdsjan, USA og Kina. På trods af, at hele to tredjedele af produktionen af hasselnødder foregår i Tyrkiet, er det hasselnødder fra Piemonte i Italien, som skiller sig ud. En af grundene til, at den italienske Piemonte nød gør sig bemærket er, at den har en helt særlig smag, som både er sødere og finere end ved andre hasselnødder. Derudover har hasselnødder fra Piemonte også en næsten perfekt rund form, som også gør dem attraktive rent æstetisk. Kombinationen af smagen og udseendet betyder også, at nødder fra Piemonte er konditorer og feinschmeckeres foretrukne i både mad, kager og desserter - og det forstår vi godt!

Piemonte hasselnødder

Vi har spurgt vores leverandør, hvorfor hasselnødder fra Piemonte skiller sig ud fra hasselnødder, som er dyrket andre steder. Ifølge ham er forklaringen, at klimaet i den italienske region er helt optimalt til at dyrke hasselnødder. Hasselnødder opnår nemlig den bedste smag i et klima, hvor der skiftevis er meget nedbør og tørke - og det er der i Piemonte.

Dyrkning af hasselnødder

Hasselnødder vokser på planter, som rent botanisk er buske. I daglig tale vil vi dog ofte nærmere kalde planterne for træer, fordi de kan blive flere meter høje. Ligegyldigt om du vælger at kalde planterne for buske eller træer, så kan vi helt sikkert blive enige om, at de er smukke og imponerende at se på. 

Piemonte hasselnødder

Når hasselnøddetræet er omkring seks år gammelt, er udbyttet så stort, at man kan begynde at høste for alvor. Den allerbedste høst kommer dog, når planten er 10-20 år gamle - og når planten er 30 år, bliver det udskiftet med et nyt, ungt træ. På den måde kan man fortsat have et godt udbytte årene igennem. Et økologisk hasselnøddetræ kan give omkring 1-5 kg. hasselnødder per høst. Den præcise høst er dog afhængig af både træets størrelse og vejrforhold.

Hasselnødder og madlavning

Hasselnøddens gode, søde og fyldige smag kan, som nævnt, bruges i et utal af retter og desserter. Vi bruger dem gerne ovenpå vores morgenmad, i hjemmelavet müsli eller som et sprødt indslag i bagværk og kager. En helt uimodståelig klassiker er også hjemmelavet hasselnøddecreme med chokolade, som helt sikkert vil klæde ethvert morgenbord!

Du kan finde og bestille vores økologiske hasselnødder her: www.colombani.dk/hasselnødder


← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Tip om Colombani.dk:
Du kan købe en verdensklasse økologisk ekstra jomfruolivenolie via vores webshop, hvis du ønsker en høj kvalitet til rimelige priser. Læs mere om vores olivenolie her.

De varmeste hilsner,
Natascha & Jesper
Gyldendahl Colombani