Menu
Kurv 0

Hvorfor smager min olivenolie bittert?

 Prøv at plukke et par oliven direkte fra et oliventræ! Oliven er bitre – ligeledes er olivenolie. Bitterhed, skarphed og en frugtagtig smag vil altid være tilstede og velafbalanceret i de allerbedste olivenolier.

Lige siden vi startede vores projekt med økologisk olivenolie af høj kvalitet, så har vi ofte oplevet, at folk bliver overrasket over, hvordan en god olivenolie smager. Især de år, hvor indholdet af polyfenoler (antioxidanter) er højt, har vi svaret på ekstra mange spørgsmål. Det var nærmest det først, producenterne sagde til os, da vi rejste rundt i Andalusien på jagt efter en olivenolie af god kvalitet; "Kommer I fra Norden? Jamen, så kan I jo slet ikke lide god olivenolie. Vi blev selv overrasket over, hvor kraftig en god olivenolie kan være". Vi har sidenhen forelsket os i smagen og mulighederne for at bruge en god olivenolie i madlavningen på helt nye og spændende måder. 

Normalt ligger niveauet af polyfenoler omkring 800-1000 mg/kg i vores olivenolie, men nogle år er niveauet ekstra højt og omkring 1200 mg/kg. Dette er rigtig godt, hvis man ønsker en høj kvalitet, men det giver også en mere kraftfuld smag, højere bitterhed og intens smag. Vi har også en olivenolie af sorten Arbequina, som er mildere i smagen. Men der er ofte også færre polyfenoler i denne olivenolie. Vi kan personligt selv bedst lide vores primære olivenolie af sorten Picual, hvor smagen er kraftigere. Picual er nemlig én af de mest stabile olivenolier, hvilket gør den yderst velegnet til opvarmning og stegning, da den kan beholde sine gode egenskaber i længere tid (Læs mere om stegning her). 

Hvis olivenolien er for kraftig for dig, så er der heldigvis en nem løsning. En olivenolie mister nemlig sin duft og smag, hvis den får ilt, høj varme eller direkte sollys. Hvis du bruger olivenolien til stegning eller bagning, så vil du formentligt slet ikke opdage, at niveauet af polyfenolerne er ekstra højt i år. Hvis du bruger din olivenolie til salatdressinger, så kan du lade olien stå i en skål et par timer inden brug, så den langsomt mister sin kraftige smag og bliver mildere.

Du kan lære at smage og dufte dig frem til en god olivenolie via vores guide – Find vores guide her


← Ældre indlæg Nyere indlæg →

Tip om Colombani.dk:
Du kan købe en verdensklasse økologisk ekstra jomfruolivenolie via vores webshop, hvis du ønsker en høj kvalitet til rimelige priser. Læs mere om vores olivenolie her.

De varmeste hilsner,
Natascha & Jesper
Gyldendahl Colombani